Alles wat Jan bezig houdt, interesseert en irriteert... en ook een beetje onzin...

dinsdag, september 21, 2021

‎Highlighted: book highlighter

Ik lees nog steeds graag boeken op papier.

Sommige boeken (naslagwerken maar ook gewoon fictie) lees ik soms zelfs vaker, bijvoorbeeld na een paar jaar weer eens opnieuw.

Soms lees ik een boek opnieuw omdat er veel informatie in staat die ik weer vergeten ben maar super interessant vond, of zelfs nodig heb. Zo las ik recent een boek over de oude Perzen (ter voorbereiding op een museum tour over het Medo-Perzische rijk) en besloot meteen de belangrijkste stukjes te arceren en er boekenleggers bij te plakken om ze makkelijk terug te vinden. Dat boek zag er dan naderhand zo uit:


Best handig om de belangrijkste bladzijdes terug te vinden… maar ook super onhandig, want niet snel doorzoekbaar natuurlijk. Laat ik nu heel toevallig vandaag in de Apple App Store zitten zoeken op een andere app (om je hele bibliotheek in te scannen) en nadat in dit vage sub genre belandde kreeg ik dan natuurlijk App Store aanbevelingen van apps die hier enigszins op lijken.

Tot mijn grote vreugde zat er een erg bruikbare en bovendien gratis app bij, namelijk "Highlited: book highlighter". De naam van deze app geeft ook goed aan wat hij doet.

Wanneer je de app opent begin je in een leeg scherm, stap 1 is om een boek op te geven waarin je wilt gaan highlighten (dus aantekeningen wilt maken). Veel boeken hebben op de achterkant een barcode die aan het ISBN gekoppeld is en deze app haalt dan meteen de auteur, titel en kaft op en zet deze in het scherm. 

De volgende stap is om dat boek aan te tikken en een highlight te maken. Je maakt hiervoor een foto van een bladzijde, en daarna markeer je de tekst op je scherm. Deze tekst wordt nu opgeslagen als een quotering van dat boek. Je kunt hier als laatste nog eigen tags aan toevoegen, en een eigen commentaar bij schrijven.


Dit plaatje heb ik dus gejat uit de App Store zelf… Ik had even geen screenshot bij de hand, mijn telefoon is nu naar iOS 15 aan het updaten dus ik wacht er ook niet op om er zelf een te nemen nu. 

Wat deze app zelfs nog bruikbaarder maakt is dat je dit archief dat je zo begint op te bouwen ook weer makkelijk kunt exporteren, onder andere naar het zo door mij geliefde PDF formaat. Immers, ik zet deze PDF dan weer op mijn laptop weg waarna ik er snel ik kan zoeken met de beroemde sneltoets ⌘ + Spatiebalk commando.

Na het ontdekken van deze app ben ik dan ook van plan om vanaf nu al mijn aantekeningen te digitaliseren. 😃 

Nu vraag je je af: is Jan commercieel gegaan? Waarom deze advertorial? Nou nee hoor, de app is gratis, ik krijg hier niets voor (behalve her warme gevoel van binnen wanneer je iets leuks deelt dan), en ik ken de maker ervan niet, en ik heb hem pas sinds deze namiddag gebruikt, maar ik ben er gewoon echt enthousiast over… vandaar. 

Veel annoteer plezier 😉