Alles wat Jan bezig houdt, interesseert en irriteert... en ook een beetje onzin...

maandag, oktober 12, 2009

Zonder bloedtransfusie, minder kans op complicaties ?

Zonder bloedtransfusie, minder kans op complicaties ?
 
Zo nu en dan is gewoon rondneuzen op het internet niet alleen leuk maar ook nog eens leerzaam.
Zo kun je tegenwoordig op de website van The British Library (vroeger de boekenafdeling van The British Museum) rondzoeken in boeken en medische verslagen van de afgelopen paar honderd jaar.
 

In ieder geval, bij zo'n zoektocht is het eerste woord wat ik probeer op te zoeken "Jehovah" en wat vinden we als we zoeken in The British Library ?
Een heleboel, en vooral een hele lijst aan "medical Journals".
 
Helaas moet je meteen je portemonee trekken om zo'n journal te mogen downloaden, en ook inzien is niet gratis, ten minste, niet bij de The British Library.
Alleen, wat is het internet toch een mooie uitvinding he ?

Ik kwam bijvoorbeeld een Journal tegen met de weinig verhullende titel "Optimizing Outcomes in the Jehovaha's Witness Following Trauma: Special Management Concerns for a Unique Population"
Als ik dan vervolgens in google zoek op "special Management Concerns for a Unique Population", kom ik op een website waar ik weldegelijk een deel van deze Journal mag inzien, zie : http://www.springerlink.com/content/1wn6813444745637/?p=f6551b769e7c43d8b34c6e936b5d96d6&pi=7
 
En om danmaar meteen te verklappen waarom dit dan weer zo mooi is voor ons om te lezen, hier bij deze de conclusie :
 
Conclusion:   Although our experience was limited, we found no significant difference in the mortality or morbidity between JW patients who received or abstained from transfusion following major trauma. We should keep in mind that the population was small, in order to extract safe conclusions regarding whether we should transfuse or not transfuse trauma patients. We can, however, see interesting insights on the value of trauma resuscitation.

Dus voor wie geen Engels kan : er was geen opvallend verschil tussen de personen die uiteindelijk toch kozen voor een bloedtransfusie en voor de personene die er een bleven weigeren, alhoewel de groep proefpersonen vrij klein was (totaal 143 personen kwamen binnen op het trauma centrum gedurende de 13 jaar dat dit onderzoek liep)
Verder waren er dus in totaal 10 personen die toch een transfusie accepteerden, van hun gingen er niet meer of minder dood, ze moesten alleen gemiddeld langer in het ziekenhuis blijven.