Alles wat Jan bezig houdt, interesseert en irriteert... en ook een beetje onzin...

donderdag, mei 18, 2023

Bloedstollende bevindingen dankzij Jehovah’s getuigen | medischcontact


Omdat Getuigen van Jehovah geen bloed en bloedfracties willen eten of gebruiken, ook niet in medische noodsituaties, zijn ze een interessante "controle groep". In onderzoek wil je eigenlijk groepen splitsen en op de ene groep behandeling A proberen en op de andere groep behandeling B.

Maar ja, wat nu als je denkt dat behandeling A beter is dan behandeling B? Dan is het dus on-ethisch om behandeling B aan iemand aan te raden of behandeling A te onthouden aan die zieke persoon.

Maar wat nu als iemand behandeling A afwijst, omdat er bloed of bloedfracties in worden gebruikt? Dan bied je natuurlijk de een-na-beste-optie aan, behandeling B. Dat is precies wat wordt beschreven in Medisch Contact, een uitgave van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).


Een van de doctoren die er al vroeg bij was om Getuigen zonder bloed te behandelen, en er ook en hoop gedoe mee kreeg van zijn medische collega's, was Gene Church. Zijn boek "No Man's Blood" uit 1983 verteld over zijn ervaringen in die vroege dagen van bloed vrije chirurgie.


Als je dit boek wilt kopen, door op dat linkje te klikken, ontvang ik (Jan) een % van Amazon. Je mag dit boek trouwens ook van mij lenen, ik heb het thuis op de plank staan.