Alles wat Jan bezig houdt, interesseert en irriteert... en ook een beetje onzin...

maandag, februari 01, 2021

In the Asian Flu of 1957-58 They Rejected Lockdowns


We zitten in Lockdown omdat we besmettingen met covid-19 proberen te voorkomen.  Waarom proberen we die te voorkomen? Omdat Corona voor mensen van +75 dodelijk is. Ook enkel personen van 55-74 zijn er aan dood gaan, er zijn in Nederland de afgelopen 9 maanden ook ongeveer 100 personen van jonger dan 50 aan Corona overleden. 

Voor mensen onder de 50 is Corona dus minder dodelijk dan McDonalds en gladde badkamer vloeren. Het echte punt is natuurlijk niet de doden, maar mensen die blijvend langdurig ziek [2] zijn door hun lichamelijke overreactie op Corona. Het Amerikaanse CDC heeft deze lijst langdurige symptomen op de website staan:

CDC continues to work to identify how common these symptoms are, who is most likely to get them, and whether these symptoms eventually resolve.

The most commonly reported long-term symptoms include:

 • Fatigue
 • Shortness of breath
 • Cough
 • Joint pain
 • Chest pain

Other reported long-term symptoms include:

 • Difficulty with thinking and concentration (sometimes referred to as "brain fog")
 • Depression
 • Muscle pain
 • Headache
 • Intermittent fever
 • Fast-beating or pounding heart (also known as heart palpitations)

Hiermee lijkt Corona op Influenza waar jaarlijks ook enkele duizenden aan sterven in Nederland. Het RIVM gaf bijvoorbeeld over de winter van 2017/2018 deze cijfers van "overstrefte" [3]: 

In de winter van (2017/2018) was de sterfte 15 weken lang verhoogd (week 51 2017 t/m 14 2018). De verhoogde sterfte viel samen met de griepepidemie die plaatsvond van week 50 2017 tot en met week 15 2018. De oversterfte tijdens de 18 weken griepepidemie werd geschat op 9.444 (8.885 voor de gehele winter periode van week 40 t/m 20). Hiermee was de oversterfte het hoogst ooit gemeten sinds het begin van de monitoring in 2009. De oversterfte betrof voornamelijk mensen van 75 jaar en ouder, maar er waren ook enkele weken waarin de sterfte verhoogd was in mensen tussen de 55-64 jaar en 65-74 jaar.


De Mayo clinic (een Amerikaans ziekenhuis keten) heeft een lijst lange termijn gevolgen van Influenza op de website[1] staan: 


children and adults at high risk may develop complications that may include:

 • Pneumonia
 • Bronchitis
 • Asthma flare-ups
 • Heart problems
 • Ear infections
 • Acute respiratory distress syndrome

Deze vergelijking roept een heleboel interessante vragen op:
 1. Moeten we niet ieder jaar iedere winter in lockdown? Er is immers iedere winter wel een griep golf (influenza) gaande. Of is sterven aan de griep "minder erg" dan sterven aan Corona? 
 2. Als we nu 50 miljard euro willen uitgeven om enkele levens te redden, waarom stoppen we dat geld niet in betere doelen, zoals meer anti roken campagnes, of gezonder eten, of iedere Nederlander een levenslang sportschool abonnement?
 3. Door iedereen, ook gezonde en jonge mensen, te dwingen in lockdown te gaan ontneem je ze de kans om op normale natuurlijke manier weerstand op te bouwen. Dat moet je dan weer compenseren op "synthetische" manieren, zoals met inentingen. Is dat niet uiterst tijd en geld inefficiënt? 
 4. Nog los van het feit dat sommige Corona vaccins op nieuwe manieren worden gemaakt die überhaupt verder nog niet getest zijn en mogelijk bijwerkingen hebben die erger zijn dan de kwaal. [4]
 5. Hoe ethisch is het iedereen te dwingen in lockdown te gaan om een paar ouderen te redden? En daarmee ook onze economie en emotionele gezondheid te schaden?
Het interessante is dat dit geen nieuwe kwestie is. Ik vind het dan ook interessant dat in de Aziatische griepgolf van 57/58 de Amerikaanse overheid welbewust deze en meer afwegingen maakte en besloot niet in lockdown te gaan, sterker gezegd, zelfs niets te sluiten. Het gevolg was toen dat er een korte tijd veel doden vielen, maar na een paar weken had iedereen op natuurlijke manier weerstand opgebouwd en was het leed al weer geleden. 

Terugkijkend is alles makkelijk gezegd natuurlijk. Doe je als overheid iets dan moppert iemand dat je het verkeerd doet. Doe je niets dan komen er klachten dat je niets deed 😅 .

In een ideale wereld zou ieder mens gezond leven, een perfect afweersysteem hebben en gezond verstand je bij gevaarlijke situaties vandaan houden. Ik hoop op zo een betere wereld [6], maar tot die tijd: Blijf veilig.