Alles wat Jan bezig houdt, interesseert en irriteert... en ook een beetje onzin...

vrijdag, april 03, 2009

De briljantste ideeën zijn de ideeën die je per ongelijk krijgt terwijl je heel iets anders aan het doen was. Ten minste zo ging het bij enkel groten der aarde, neem bijvoorbeeld pythagoras die in bad zat en net zijn rug aan't schrobben toen hij iets bedacht dat wij nu 2500 jaar later nog kennen als "de stelling van Pythagoras".
Ik wil hiermee niet suggereren dat mijn idee zo'n zelfde niveau heeft, of er überhaupt bij in de buurt komt, maar meer dat dit ook gewoon een idee is dat ik per ongeluk kreeg en dat misschien de manier waarop wij de wereld bekijken zal veranderen. Of in ieder geval de manier waarop wij de TV bekijken.
Mijn idee bestaat uit een aantal ingrediënten die we al hebben, en komt erop neer dat we oude en nieuwe concepten gaan combineren
De ingrediënten zijn:
  • Tv omroepen, denk aan de AVRO, EO, VPRO en zo voort.
  • Internet site's waarop je tv kunt kijken, zoals www.uitzendinggemist.nl
  • De ergernis dat programma's (ik neem even opsporing verzocht als lichtend voorbeeld) ten prooi vallen aan tomeloze commercie (lees: vluggertjes scoren en reclame, véél reclame)
  • De ergernis dat er nooit iets op de tv is dat jij had willen zien. Maar wel een heleboel dingen die je niet had willen zien (waarbij je je afvraagt, wie op aarde kijkt hier nu weer naar ??)
De oplossing is niet om tv in zijn geheel af te schaffen (al moet ik toegeven dat ik al 2 jaar droog sta en het bevalt mij prima), maar het concept van tv en tv programma's te herzien.
Mijn idee is simpel.
  • Je "abonneert" je niet langer op een omroep, maar op een programma (van een omroep), en alleen bij genoeg "abonnees" kan een programma op de buis komen.
  • Programma's die genoeg abonnees hebben maar bijvoorbeeld waar geen goede uitzendtijd voor word gevonden worden op internet gezet zodat jij die als abonnee gratis kunt downloaden (dus niet streaming bekijken, maar echt downloaden).
Het voordeel mag duidelijk zijn.
  • Ergernis #1, reclame, word nu per programma gericht op mensen die er ook soort van in geïnteresseerd zouden kunnen zijn, je hebt je ten sloten bewust opgegeven voor dit bepaalde type programma.
  • Je kunt (via bijvoorbeeld een VOD cast) of een ouderwetse website op een tijd die jou zelf uitkomt iets bekijken.
  • Een programma heeft niet langer de prikkel om "vluggertjes te scoren" omdat ze verzekerd zijn van VASTE inkomsten, want de "abonnee" betaald een vast maand/week bedrag, men kan zich dus nu richten op verdieping en inhoud in plaats van "shock-tv"
  • Als je je afvraagt wat nu eens te bekijken kun je in je vriendenlijst op Hi5, Hyves, MySpace, of wat dies meer zij, kijken waar je vrienden op geabonneerd zijn (leve de VOD cast) of je kunt je aanmelden bij bijvoorbeeld een groep die een bepaalde interesse heeft (sport, nieuws, wetenschap). Je verplaatst dus de interesse bepaling van omroep naar "groep" op internet.
Misschien dat bovenstaande over een paar jaar gewone kost is en ik dan zoiets zeg als "grappig, dat had ik ook ooit bedacht een paar jaar geleden". Misschien ook niet.