Alles wat Jan bezig houdt, interesseert en irriteert... en ook een beetje onzin...

maandag, november 13, 2006

Voornemen.

Ik had mezelf ooit eens voorgenomen in mijn persoonlijke blog alleen over persoonlijke dingen te schrijven. Bij gebrek aan een betere uitlaatklep en aan spannende info over mezelf stap ik toch maar van dat voornemen af.

Ik vond op internet een zo overweldigende hoeveelheid interessante website's dat ik het niet kan laten hier een lijstje op te stellen.

Iranarch, een fantastische website over archeologische opgravingen in Iran.
Specifieker, opgravingen in Jiroft doen vermoeden de daar gevestigde beschaving nog ouder was dan die van de Elamiten. Dat betekend ook dat de taal en geschrift uit die streek ouder is dan het Proto-Elamitisch wat bijvoorbeeld in het oude Susa werd gebruikt.


Een andere interessante website is DooroodIran, waar bijvoorbeeld over 's een van werelds oudste en in architectuur ook afwijkende Zigurat te lezen is. Deze Zigurat (voor de niet ingewijde: priamide) Chogha Zanbil genoemd staat in de oude plaats Dur Untash, zo'n 50 KM van het oude Susa.


In hetzelfde Blog is trouwens ook te lezen over andere interessante dingen, zoals het Zoroastrisme, de oude Perzische religie met Ahura Mazda als God en Zoroaster (of in het Perzisch Zarathushtra) als profeet.


Wat trouwens op de website iranarch word gesugureerd is dat de in Iran gevonde inscripites bij de stat Jiroft zelfs de oudste vorm van schrift vertegenwoordigen.

Nog een mooie website is Iranmania, waar onderandere te lezen is dat de oude stat Jiroft mischien wel de oude stad Arrata is die we alleen uit Sumierische kleitabeltten kennen.

Als laatste wil ik nog een bijzondere website noemen die gezien de locatie waar ik over schreef zeker niet mag ontbreken. Assurian Times, niet een bekende krant maar wel een mooie website voor en door Assuriers. Ja dat lees je goed, er leven in Irak en Iran nog ongeveer 5000 mensen die zich assuriers noemen en de oude assurische taal spreken. In ieder geval, ze hebben dus ook een engelstalige "krant" waar vaak historische zaken worden belicht.

Dit was het voor deze keer. Veel leesplezier weer.